luni, 28 ianuarie 2013

Masuri de protectie personale

Un costum de protecție (HAZMAT) este o haină impermeabilă care acoperă tot corpul, purtata ca protecție impotriva materialelor periculoase. Acesta este un tip de echipament individual de protecție. Un costum de protecție este, în general combinat cu aparate respiratorii pentru ca sa poata fi folosit si de către pompieri, personalul de urgență care trebuie să răspundă unor scurgeri toxice, cercetători, specialiști în curățenia instalațiilor contaminate, sau lucrători în medii toxice. Acesta poate fi folosit pentru protectia impotriva:

  • Agenților chimici prin utilizarea de materiale de barieră corespunzătoare cum ar fi teflon, PVC sau cauciuc și Tyvek
  • Agenți nucleari eventual prin radiație de ecranare în garnitură, dar mai important, prin prevenirea contactului direct cu sau inhalarea de particule radioactive sau de gaze
  • Agenți biologici prin intermediul sistemelor închise complet - de multe ori la suprapresiune pentru a preveni contaminarea, chiar dacă costumul este deteriorat, sau cu ajutorul mastilor de gaze cu reglaj electric de purificare a aerului cu hote complete și costume de protecție pentru a preveni expunerea  
  • Foc / temperaturi ridicate de obicei, printr-o combinație de izolare și materiale reflectorizante, care reduce efectele.
Lucrul într-un costum de protecție este foarte asiduu, deoarece costumele tind să fie mai puțin flexibile decât articolele de îmbrăcăminte de lucru convenționale. Cu excepția versiunilor de laborator, costumele de protecție pot fi fierbinti și slab ventilate. De aceea, utilizarea este de obicei limitată la durate scurte de până la 2 ore, în funcție de dificultatea muncii. Un tip de costume, este limitat de alimentarea cu aer la aproximativ 15-20 de minute de lucru.

Costumele ce pot fi calificate pentru impotriva radiatiilor X trebuiesc sa se incadreze la standardele unui costum de nivel A. Nivelul A este cel mai ridicat nivel de protectie impotriva gazelor, vaporilor si particulelor ce consista dintr-un costum complet incapsulat cu o masca respiratorie si cilindru de evacuare. Purtatorul trebuie sa poarte si cizme ranforsate cu otel si manusi rezistente impotriva substantelor chimice. Aparatul respirator este atasat inauntrul costumului. Inauntru se mai poate regasi o statie radio de emisie-receptie in cazul operatiunilor coordonate din exterior.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu