Accidentul nuclear se consideră a fi evenimentul care afectează instalaţia nucleară şi provoacă
iradierea sau contaminarea populaţiei şi mediului înconjurător peste limitele maxime admise.
Instalaţiile şi activităţile care sunt luate în considerare ca sursă de accident nuclear sunt:
- reactoarele nucleare energetice şi de cercetare
- instalaţiile din ciclul de producere a combustibilului nuclear
- instalaţiile de tratare a deşeurilor radioactive
- transportul şi depozitarea combustibililor nucleari sau a deşeurilor radioactivă
- producerea, utilizarea, depozitarea, stocarea şi transportul radioizotopilor folosiţi în agricultură, industrie, medicină, precum şi în scopuri ştiinţifice şi de cercetare
- utilizarea radioizotopilor pentru producerea de energie în obiecte spaţiale
Centralele nucleare electrice având în structură reactoare nucleare de putere (500 – 1000 MW)
constituie pericolele cele mai grave pentru contaminarea mediului înconjurător şi iradierea populaţiei.
Gradele de alarmare:
Gradul unu - Alerta / Urgenta pe Centrala
Aceasta situatie apare atunci cand la centrala are loc un incident care se limiteaza la o zona a instalatiei/centralei. Personalul centralei intreprinde actiunile necesare pentru aducerea instalatiei in stare sigura si pentru lichidarea urmarilor incidentului. Conducerea centralei instiinteaza autoritatile locale, judetene si nationale. Nu exista nici un pericol pentru populatie.
Gradul doi – Alerta in Exterior
Alerta in exterior se declara atunci cand exista posibilitatea unei emisii accidentale de material radioactiv in exteriorul centralei, dar nu este necesar sa fie luate masuri imediate de protectie a populatiei.
Personalul centralei va desfasura activitatile prevazute in planul de interventie al centralei. Conducerea centralei notifica prompt autoritatile locale, judetene si nationale si le transmite periodic informatii despre starea centralei, conditiile incidentului si prognozele radiologice. Autoritatile locale, judetene si nationale vor intra in stare de alarmare. Nu exista pericol imediat pentru populatie.
Gradul trei - Urgenta in Exterior
Urgenta in exterior este o situatie in care este posibil sa apara o emisie de material radioactiv care impune luarea unor masuri de protectie pentru populatie. Conducerea centralei va anunta imediat autoritatile locale, judetene si nationale, furnizandu-le informatii exacte despre starea centralei, conditiile accidentului si prognoza radiologica (evaluarea dozelor care pot fi primite de populatie) si face recomandari privind masurile de protectie pentru populatie. Autoritatile publice vor actiona conform planurilor proprii de interventie, activand fortele din subordine. Populatia va fi instiintata si va primi instructiuni in privinta masurilor de protectie pe care trebuie sa le intreprinda.
Accidente nucleare faimoase:
1) Idaho, Statele Unite
Centrala Nationala de Testare a Reactoarelor
Anul accidentului: 1961
Rating INES: 4
A fost unul din primele accidente nucleare si s-a produs in urma contactului barelor de combustibil radioactiv de la unul din reactoarele testate cu lichidul din sistemul de racire. Explozia rezultata a dus la moartea a trei angajati.
2) Jaslovske Bohunice, Slovacia
Anul accidentului: 1977
Rating INES: 4
Cel mai vechi reactor al centralei nucleare slovace era dotat cu un reactor sovietic netestat. Acesta a avut numeroase probleme care au dus la 30 de opriri neprogramate in primii ani de folosinta.
Cu un an inainte, in 1976, doi muncitori au murit in urma unei defectiuni la sistemul de racire cu dioxid de carbon.
In 1977, in urma unei erori umane din timpul schimbarii barelor de uraniu reactorul a fost pe punctul de a se supraincalzi.
3) Tomsk 7, Rusia
Anul accidentului: 1993
Rating INES: 4
In timpul operatiunii de curatare a unui rezervor de la fabrica de reprocesare a plutoniului, acidul nitric folosit a reactionat cu reziduurile de plutoniu.
Explozia produsa a eliberat un nor radioactiv in mediul inconjurator.
4) Tokaimura, Japonia
Anul accidentului: 1999
Rating INES: 4
Fabrica Tokaimura procesa uraniul folosit de centralele nucleare din Japonia. Accidentul a fost cauzat de muncitorii slab pregatiti care au amestecat oxid de uraniu cu acid nitric intr-o concentratie de sapte ori mai mare decat cea prevazuta.
Amestecul a declansat o reactie in lant care a dus la depasirea nivelului critic de radiatii si la moartea a doi muncitori.
5) Fukushima, Japonia
Anul accidentului: 2011
Rating INES: 4
Centrala nucleara Daiichi este printre cele mai mari din lume, cu sase reactoare nucleare.
Dupa cutremurul din martie 2011, penele de curent au cauzat oprirea pompelor de racire ale reactoarelor, fapt ce a provocat depasirea nivelului critic de temperatura si ulterior producerea de explozii la patru din cele sase reactoare.
6) Chalk River, Canada
Anul accidentului: 1952
Rating INES: 5
Accidentul din 1952 a fost cauzat de o supratensiune la reteaua electrica care a dus la pierderi in sistemul de racire. Din cauza unor deficiente mecanice la sistemul de control si al erorilor umane s-au produs explozii de hidrogen ce au determinat topirea reactoarelor.
Laboratoarele acestor fabrici situate in regiunea Ontario furnizeaza o treime din necesarul mondial de radioizotopi.
7) Windscale Pile, Marea Britanie
Anul accidentului: 1957
Rating INES: 5
Incendiul de la Windscale a fost cel mai mare dezastru nuclear din Marea Britanie. Se estimeaza ca cel putin 200 de persoane s-au imbolnavit de cancer din cauza materialului radioactiv eliberat.
Numarul real al victimelor nu este cunoscut pentru ca guvernul britanic a incercat sa ascunda si sa minimalizeze efectele incendiului.
8) Three Mile Island, USA
Anul accidentului: 1979
Rating INES: 5
Evenimentul este considerat a fi cel mai mare accident din istoria centralelor nucleare comerciale din Statele Unite.
Acesta a fost cauzat de o valva defecta care a dus la supraincalzirea reactorului si la pierderi de gaze radioactive.
9) Kyshtym, Rusia
Anul accidentului: 1957
Rating INES: 6
La una dintre fabricile care se ocupa cu procesarea reziduurilor, sistemul de racire de la un container cu 80 de tone de deseuri s-a defectat.
Radioactivitatea a dus la incalzirea deseurilor care a cauzat explozia containerului. Astfel. aproximativ 270.000 de persoane au fost expuse la nivele ridicate de radiatii.
10) Cernobil, Ucraina
Anul accidentului: 1986
Rating INES: 7
Ca dimensiune, dezastrul de la Cernobil a fost de patru ori mai mare decat cel de la Kyshtym.
Totul a pornit de la o procedura experimentala de inchidere a reactorului. Greselile angajatilor au dus la explozia reactorului, incendiul ridicand in atmosfera cantitati substantiale de produse radioctive.
Peste 335.000 de oameni au trebuit sa fie evacuati, iar norul radioactiv s-a raspandit in toata Europa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu